
همانطور که می دانید مجموعه ایی از موتور ها و پمپ های آب ، چک های مهتابی ، ترانس های لامپ ها و پروژکتور ها ، آسانسورها در اکثر مراکز صنعتی ، کارخانجات بزرگ و کوچک، مجتمع های اداری، تجاری، هتل ها، بیمارستانها و موارد مشابه مورد استفاده قرار می گیرند . موتور ها به دلیل خاصیت ذاتی سلفی بودنشان باعث به وجود آمدن اختلاف فازی بین جریان و ولتاژ در شبکه می شود که باعث به وجود آمدن هزینه هایی در صدور قبض برق مشترکان تحت عنوان جریمه توان راکتیو می گردد .
به منظور اصلاح ضریب توان شبکه از مجموعه ای از خازن های کنار یکدیگر استفاده می شود که در اصطلاح به آنها بانک خازنی Capacitor Bank گفته می شود. و مجموعه ای که بتواند از طریق آن توان راکتیو را کنترل کرد تابلو بانک خازنی Capacitor Bank نام دارد.بانک های خازنی معمولا در شبکه های انتقال انرژی، در پست های سوئیچینگ، شبکه توزیع و مراکز صنعتی و غیره استفاده فراوانی دارد.
تابلوهای بانک خازنی Capacitor Bank برای جبران توان راکتیو و افزایش ضریب قدرت (ضریب توان) در شبکه های توزیع فشار ضعیف بکار برده می شوند.بانکهای خازنی اتوماتیک مجهز به یک رگولاتور (کنترل کننده) ضریب قدرت هستند. این رگولاتور مقادیر شکل موج ولتاژ و جریان و اختلاف زمانی آنها را اندازه گیری کرده و خازن مورد نیاز را تعیین و وارد شبکه می نماید.
عمل سوئیج کردن خازنها توسط کنتاکتورهایی که بوسیله رگولاتور کنترل می شوند، انجام می گیرد. تابلوهای بانک خازنی Capacitor Bank در توان های راکتیو مختلف و بنابه نیاز مشتریان طراحی و ساخته می شوند. لازم به ذکر است که بانک های خازنی اتوماتیک رایج ترین و کاربردی ترین وسیله جهت اصلاح ضریب توان شبکه می باشند.
فیلترهای قدرت اکتیو:
یک فیلتر شبکه ای دو پورتی می باشد که در یک با ند فرکانسی خاص سیگنال را عبور داده و در فرکانس های دیگر سیگنال را به شدت تضعیف خواهد کرد. در طراحی فیلتر اکتیو از کامپوننت های فعال مثل تقویت کننده ها استفاده می شود. دراین نوع فیلترها سیگنال ورودی تقویت شده و دامنه سیگنال خروجی از سیگنال ورودی بزرگتر می شود. بزرگترین تفاوت فیلترهای اکتیو با پسیو در تقویت سیگنال می باشد. یکی از معایب فیلترهای پسیو آن است که دامنه سیگنال خروجی از ورودی کمتر بوده و در مدار تضعیف وجود دارد و گین مدار هیچ گاه از مقدار یک بزرگتر نمی شود. یکی از راه های غلبه بر این مشکلات تقویت سیگنال با استفاده از فیلترهای اکتیو است. فیلترهای اکتیو هم چنین می توانند پاسخ فرکانسی را تغییر دهند و پهنای باند را باریکتر و یا پهن تر کنند.
فیلترهای قدرت اکتیو در سیستم های قدرت کار حذف هامونیک را انجام می دهند. لازم به ذکر است که این نوع فیلترها می توانند هارمونیک های بالا و پایین را در سیستم های قدرت حذف کنند. فیلترهای قدرت پسیو ترکیبی از خازن ، سلف و مقاومت هستند و به منبع توان خارجی و یا المان فعال مثل ترانزیستور نیاز ندارند. این اختلاف باعث می شود که فیلترهای فعال بتوانند هارمونیک ها را خنثی سازند و بتوانند با اعمال توان با فاز معکوس در فرکانس مشابه هارمونیک ها را حذف کنند.
متداول ترین نوع فیلتر اکتیو، فیلتر پایین گذر اکتیو است. ساده ترین فرم آن از اتصال یک فیلتر پایین گذر RC به یک تقویت کننده اپ امپ به صورت نشان داده شده در شکل زیر به دست می آید